Головна сторінка » Міністр освіти радить не відправляти на перший урок учня, який не виспався після нічних повітряних тривог

Міністр освіти радить не відправляти на перший урок учня, який не виспався після нічних повітряних тривог

У мінулому році початок навчального року був супроводжений різними викликами, пов’язаними з пандемією COVID-19. Тож, з подачі міністра освіти і науки Оксена Лісового, у Facebook з’явився допис, у якому йдеться про те, що якщо дитина не виспалася і почувається втомленою на ранок, не варто її змушувати йти на перший урок. Також міністр наголошує на важливості забезпечення безпеки учнів та педагогів у разі необхідності пошуку укриття через загрозу життю або здоров’ю. Він також закликає берегти своє фізичне та психічне здоров’я, щоб мати стійке суспільство. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що рішення про формат навчання буде приймати місцева влада, забезпечуючи безпеку дітей та учасників навчального процесу.

Якщо дитина не виспалася і почувається втомленою на ранок, не варто її змушувати йти на перший урок.

Про це 18 серпня на своїй сторінці у Facebook написав міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

«Вночі була тривога, сиділи з дитиною в укритті, а зранку вже починаються уроки – як бути?» – питання, яке не врегульовано нормативно, але потребує відповіді у межах здорового глузду. На моє переконання, якщо дитина не виспалася і почувається втомленою на ранок, не варто її змушувати йти на перший урок. Це нормально пропустити заняття й наздогнати цю тему пізніше. Наприклад, на платформі Всеукраїнської школи онлайн: https://lms.e-school.net.ua/ Треба бути реалістами і розуміти, що втомлена дитина навряд зможе сприймати матеріал на уроці та мати необхідний рівень концентрації. Часом дорослим так само складно сфокусуватися після безсонної ночі, тоді що казати про школярів. Якщо ж учень чи учениця пропускає самостійну чи контрольну, треба надавати можливість доскласти цю роботу. І загалом варто у навчальному процесі фокусуватися на головному, використовуючи усі переваги академічної свободи», – йдеться у дописі міністра освіти.

Він також відповідає на питання «що робити вчителю, який веде урок дистанційно, і в нього почалася тривога, а у дітей в класі ні».

«Звісно, перервати заняття та йти до укриття. Якщо є можливість продовжити заняття зі сховища – чудово. Якщо немає – це не катастрофа. Безпека – понад усе. Детальніші рекомендації від Міністерства освіти і науки України опублікуємо незабаром. Чому наголошую на цьому? Бо це питання не стільки про академічну успішність і правила, скільки про ментальне здоров’я – і школярів, і педагогів. Усім зараз важко. Війна стосується кожного з нас. Привносить зміни у життя, у його різні сфери. Додається навантаження, якого б у мирний час не було. Тому зараз як ніколи важливо берегти свій ресурс та одне одного. Стійкість – наша суперсила. Ми можемо більше, ніж думаємо. Але водночас маємо дбати про наше фізичне та психічне здоров’я, щоб мати стійке суспільство, яке здатне на більш», – наголошує Оксен Лісовий.

Нагадаємо, на засідання Уряду 11 серпня цього року прем’єр-міністр Денис Шмигаль підкреслював, що там, де є загроза життю чи здоров’ю дітей, очного навчання з 1 вересня не буде, але остаточне рішення про формат навчання прийматиме місцева влада.

Як повідомляв Житомир.info, з 17 серпня 2023 року у Житомирі почали перевіряти готовність ліцеїв до початку нового навчального року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram

Джерело: zhitomir.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *