Головна сторінка » Лідер кіпріотів-турків:” єдиний шлях вперед-це рішення про дві держави “

Лідер кіпріотів-турків:” єдиний шлях вперед-це рішення про дві держави “

Кіпр
Інтерв’ю

Лідер кіпріотів-турків: “єдиний шлях вперед-це рішення про дві держави’

Хелена Сміт у Північній Нікосії

Самопроголошений націоналіст Ерсін Татарин в піднесеному настрої, незважаючи на ембарго, ізоляцію і політичні обмеження

Минуло дев’ять місяців з тих пір, як Ерсін татар зайняв пост президента самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпр. і, як і його попередники, він виявив, що мало що змінилося.

Ембарго, міжнародна ізоляція та політичні обмеження залишаються вічними проблемами для його невизнаної держави. Навіть сьогодні, майже через 38 років після проголошення незалежності території, Іноземні високопоставлені особи проходять через його кабінет колоніальної епохи і все ще заперечують проти того, щоб їх фотографували поруч з прапорами на його столі.

“Вони бояться, що кіпріоти-греки відчитають їх”, – сказав самопроголошений націоналіст, вказуючи на турецьких і Кіпрсько-турецьких прапорщиків, розташованих по обидві сторони від портрета Кемаля Ататюрка позаду нього. “Наші друзі на півдні зроблять все можливе, щоб перешкодити нам процвітати … їхня політика полягає в тому, щоб душити нас, поки ми не здамося”.

І все ж Ерсін в піднесеному настрої.

Напередодні свого наставника, президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який відвідав територію у вівторок в ознаменування вторгнення Туреччини в 1974 році- “мирної операції”, як він стверджує, яка врятувала його народ від” неминучого знищення”, – він, схоже, в ударі. “У Туреччині з ним поводяться як з поп-зіркою”, – сказав один з помічників. “Люди підходять до нього на вулицях. Йому це подобається.”

У свої 60 років політик з кембриджською освітою приписує публічні прояви ентузіазму самому Ердогану. Анкара, наполягає він, не тільки підтримувала державу в “важкі і самотні” часи; з самого початку президент Туреччини прийняв його пропозицію про вирішення кіпрської проблеми на основі двох держав після багатьох років невдалих мирних переговорів, спрямованих на об’єднання середземноморського острова в двозональну, двобічну Федерацію.

“Люди думають, що [він] доручив мені слідувати його політиці. Це неправда. Я та людина, яка переконала Ердогана, що після того, як всі ці можливості Федерації були вичерпані, ми повинні піти на це рішення про дві держави”,-сказав Він The Guardian, применшуючи відмову ЄС обговорювати врегулювання в такому ключі.

“Він підтримав Мене і дуже радий це зробити, тому що турецька громадська думка купилася на це … для 85 мільйонів турків Кіпр є дуже важливою національною проблемою. Я завжди говорив, що єдиний шлях до реалістичного рішення – це рішення про дві держави”.

Кіпріоти-турки, за його словами, не тільки в боргу перед Батьківщиною, яка втрутилася військовим шляхом, щоб захистити меншість в 1974 році-після державного перевороту, інспірованого Афінами, спрямованого на об’єднання з Греція– – але і перед захисником, який також фінансував їх на суму близько 300 мільйонів доларів щорічно. До цього дня Туреччина є єдиною країною, яка визнала цю освіту.

“У нас, очевидно, є такі люди, як Мустафа Акінджі [його помірний попередник] та інші, які думають інакше, але вони не при владі”, – сказав Татар. “Зараз я при владі … і я президент кіпріотів-турків по всьому світу, тут, в Туреччина, в Англії, Канаді та Австралії”.

Вторгнення в 1974 році призвело до того, що турецькі війська захопили 37% території Кіпру в ім’я того, що тоді становило 18% його населення. З тих пір обидві громади були змушені жити по обидві сторони лінії припинення вогню, що не патрулюється ООН, що символізує нездатність посередників вирішити найтриваліший дипломатичний спір заходу. У розпал конфлікту близько 250 000 кіпріотів-греків були змушені покинути свої будинки і переселитися на територію, яка в даний час є міжнародно визнаним півднем.

В історії самопроголошеної республіки жодні вибори не були настільки спірними, як вибори Татара, призначеного на цю посаду після того, як він набрав всього на 4000 голосів більше, ніж лівий Акинджі, затятий противник політики, якої, як давно побоювалися його власні прихильники, призведе до анексії півночі Туреччиною.

Кіпріоти-турки, які виступають проти врегулювання, яке закріпило б постійне розділення острова, стверджують, що без кричущого втручання Анкари напередодні Жовтневого голосування перемога лідера Консервативної партії національної єдності ніколи б не була забезпечена. У недавній доповіді, опублікованій після декількох місяців розслідування, проведеного юристами, вченими, активістами і дослідниками, був зроблений висновок про те, що голосування було рясніло порушеннями, включаючи підкуп за голоси і погрози на адресу Акінджі, його сім’ї та близьких соратників.

“Татарину вручили вибори на блюдечку”, – сказав Майн Атлі, адвокат кіпріотів-турків, який був одним з авторів доповіді. “Посольство Туреччини в [Північній] Нікосії було перетворено в штаб передвиборної кампанії. Татарин – всього лише маріонетка адміністрації Ердогана … ми справжні власники цього острова, а не вони, і тому ми будемо вирішувати його майбутнє”.

Урочистості з нагоди 47-ї річниці припали на вівторок, коли очікується, що Ердоган відвідає місто-привид Вароша-Грецький анклав, який залишився недоторканим, але який Анкара спірно вирішила відкрити перед виборами, що, як вважається, також вплинуло на результати голосування. Як і у випадку з візитом, рішення включити Варошу в тур було висміяно як трюк, спрямований на те, щоб вислужитися перед націоналістами вдома під час внутрішніх проблем для силача. “Він буде використовувати Кіпр, як Маргарет Тетчер використовувала Фолклендські острови”, – сказав Атлі, який виріс у Великобританії.

Висловлюючи своє несхвалення, опозиційні депутати, багато з яких були вражені авторитаризмом Ердогана, бойкотували парламент, коли ЛІДЕР звернувся до законодавців у понеділок.

Для кіпріотів-турків, які підтримують возз’єднання під дахом загальної Федерації і в минулому виходили на вулиці в знак протесту проти повзучої ісламізації території, м’яко говорить татарський-їх найгірший кошмар. Багато хто подав заяви на отримання паспортів Республіки Кіпр, виданих на півдні, і бігли, залишивши північ, щоб його заселили соціально консервативні поселенці з Анатолії.

За цим візитом пильно спостерігає ЄС. Але в той час як президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен каже, що блок “ніколи, ніколи” не прийме рішення, яке узаконило б постійний розділ держави-члена, лідер кіпріотів-турків залишається, здавалося б, незворушним.

Якщо рішення не буде, зв’язки з Туреччиною неминуче поглибляться, говорить він, навіть якщо він також плекає ідею про те, що його народ одного разу приєднається до Європи.

“Я хочу бути в Європі, і Туреччина не говорила мені, що такої політики немає … але якщо ми не визнаємо реалії на острові, ми не досягнемо угоди, і статус-кво переважатиме”, – сказав він. “Кіпріоти-турки як і раніше будуть перебувати під ембарго і ізоляцією, обмежені і без визнаної держави … але ми відповідним чином скоректуємося”.

Тим
  • Кіпр
  • Індичка
  • Європа
  • Європейський союз
  • Реджеп Таїп Ердоган
  • Греція
  • інтерв’ю
Повторно використовуйте цей вміст

Джерело: theguardian.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *