Головна сторінка » ‘Безрозсудно”: держави G20 субсидували викопне паливо на 3 трлн доларів з 2015 року, говориться в звіті

‘Безрозсудно”: держави G20 субсидували викопне паливо на 3 трлн доларів з 2015 року, говориться в звіті

уголь
Викопне паливо

‘Безрозсудно”: держави G20 субсидували викопне паливо на 3 трлн доларів з 2015 року, йдеться у звіті

Підтримка вугілля, нафти і газу залишається високою, незважаючи на обіцянки щодо подолання кліматичної кризи

Даміан Каррінгтон Редактор з навколишнього середовища
@dpcarrington

Остання зміна відбулася у вівторок 20 липня 2021 року 11.02 за східним часом

Країни G20 надали понад 3,3 трлн доларів (2,4 трлн фунтів стерлінгів) субсидій на викопне паливо з моменту підписання Паризької угоди з клімату у 2015 році, йдеться в доповіді, незважаючи на те, що багато хто взяв на себе зобов’язання з подолання кризи.

На думку авторів доповіді, така підтримка вугілля, нафти і газу є “безрозсудною” в умовах ескалації надзвичайної ситуації зі зміною клімату, і необхідні термінові дії для поетапного відмови від підтримки. У доповіді говориться, що за 3,3 трлн доларів можна було б побудувати сонячні електростанції, що в три рази перевищує потужність електромережі США.

На країни G20 припадає майже три чверті глобальних викидів вуглецю, які призводять до глобального опалення.

У доповіді, підготовленій BloombergNEF і благодійними організаціями Bloomberg, основна увага приділяється трьом областям, в яких необхідні негайні дії для обмеження підвищення глобальної температури до 1,5 ° C: припинення субсидій на викопне паливо, встановлення цін на викиди вуглецю і надання компаніям інформації про ризики, пов’язані зі зміною клімату для їх бізнесу.

У доповіді говориться, що всі 19 держав-членів G20 продовжують надавати істотну фінансову підтримку виробництву і споживанню викопного палива-блок ЄС є 20-м членом. В цілому, за останніми наявними даними, субсидії скоротилися на 2% в рік з 2015 року і досягли 636 мільярдів доларів в 2019 році.

Але Австралія збільшила свої субсидії на викопне паливо на 48% за цей період, підтримка Канади зросла на 40%, А США-на 37%. Згідно зі звітом, субсидії Великобританії за цей час скоротилися на 18%, але в 2019 році все ще склали 17 мільярдів доларів. Найбільші субсидії надійшли з Китаю, Саудівської Аравії, Росії та Індії, на які разом припадало близько половини всіх субсидій.

Австралія та США збільшили субсидії на викопне паливо з 2015 року

У 2009 році “група двадцяти” погодилася поступово відмовитися від” неефективних ” субсидій на викопне паливо, але не визначила неефективність, і був досягнутий незначний прогрес.

“На папері світові лідери та уряди визнають актуальність проблеми зміни клімату, і всі країни G20 взяли на себе амбітні зобов’язання щодо скорочення розробки викопного палива та переходу до низьковуглецевої економіки”, – сказала Анта Вільямс, керівник відділу навколишнього середовища в благодійній організації Bloomberg.

“Але насправді дії, вжиті цими країнами до цього моменту, далекі від того, що необхідно. У міру того, як у всьому світі посилюється безліч надзвичайних кліматичних ситуацій, подальший розвиток інфраструктури викопного палива є не чим іншим, як нерозсудливістю. Нам потрібно більше, ніж просто слова-нам потрібні дії”.

Спеціальний посланник ООН з клімату Майкл Блумберг, засновник благодійної організації Bloomberg, і Альянс власників чистих активів з нульовим доходом за підтримки ООН (NZAOA), на частку якого припадає понад 6,6 трлн доларів інвестицій, закликали уряди діяти перед зустріччю міністрів енергетики і клімату G20 в Італії в п’ятницю.

“Ми гаряче вітаємо нові [зобов’язання] і нульові цільові показники деяких країн G20”, – сказав Гюнтер Таллінгер, співробітник фінансової компанії Allianz і голова NZAOA. “Однак одних обіцянок і цілей буде недостатньо, щоб змінити курс”.

У доповіді було встановлено, що 60% субсидій на викопне паливо спрямовувалося компаніям, що виробляють викопне паливо, і 40% – на зниження цін для споживачів енергії.

“Це фінансування дійсно заохочує потенційно марнотратне Виробництво та використання викопного палива і може означати, що сьогодні фінансуються активи, які потребують значних викидів, тим самим блокуючи їх викиди на десятиліття”, – сказала Вікі камінг з BloombergNEF і автор доповіді.

“Є докази того, що [субсидії] непропорційно вигідні багатшим споживачам, а не вразливим групам”, – сказала вона. Протести gilets jaunes (Жовті Жилети) у Франції в 2018 році показали, що скорочення субсидій на паливо було політично делікатним, сказала вона.

Експерти кажуть, що забезпечення захисту менш забезпечених споживачів від таких змін має вирішальне значення для успіху політики.

У доповіді також розглядалося, як країни G20 встановлюють ціну на забруднення вуглецем. Було встановлено, що понад 80% викидів покривалися такими цінами у Франції, Німеччині та Південній Африці.

У Великобританії покривається 31% викидів, але у Великобританії одна з найвищих цін на вуглець становить 58 доларівза тонну CO2. Покривається всього 8% викидів в США за низькою ціною 6 доларів за тонну. У Росії, Бразилії та Індії немає ніяких цін на вуглець.

У звіті говориться, що змусити компанії розкривати ризики, які кліматична криза представляє для їхнього бізнесу, має вирішальне значення для того, щоб фінансові ринки могли відштовхнути капітал від забруднюючих секторів і направити його в екологічно чисті. Але тільки Великобританія і ЄС заявили, що будуть проводити таку політику в життя.

У недавньому доповіді Міжнародного Інституту сталого розвитку зроблено висновок про те, що реформування субсидій на викопне паливо, призначених для споживачів у 32 країнах, може скоротити викиди CO2 на 5,5 млрд тонн до 2030 року, що еквівалентно щорічним викидам близько 1000 електростанцій, що працюють на вугіллі. У ньому говорилося, що ці зміни також заощадять урядам майже 3 трлн доларів до 2030 року.

У червні понад 500 організацій закликали американських політиків виключити субсидії на викопне паливо з податкового кодексу США. “Настав час зняти тягар підтримки брудної енергетики з населення і замість цього направити зусилля уряду на підтримку чистої енергії і робочих місць, які вона створює”, – йдеться в листі.

Тим
  • Викопне паливо
  • Зміна клімату
  • Енергія
  • Паризька угода з клімату
  • G20
  • Викиди парникових газів
  • КС 21: Паризька конференція зі зміни клімату 2015
  • новина
Повторно використовуйте цей вміст

Джерело: theguardian.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *