Головна сторінка » В Одесі землю під житлокомплексом продали за гроші через борги забудовника: новий власник пропонує мешканцям викупити ділянку в двадцять разів дорожче | Новини Одеси – Думская.net

В Одесі землю під житлокомплексом продали за гроші через борги забудовника: новий власник пропонує мешканцям викупити ділянку в двадцять разів дорожче | Новини Одеси – Думская.net

Дивні події розгортаються навколо території ЖК» іспанський « — багатостраждального житлового будинку, побудованого на розі Пестеля і іспанського провулка збанкрутілою фірмою»Прогресбуд-Інвест”.

Як з’ясувала «Думська», навесні земельну ділянку комплексу площею 0,4993 га продали за борги забудовника на аукціоні.  

На землі ось уже десять років стоїть заселений трисекційний 14-поверховий будинок на 320 квартир, який ввели в експлуатацію ще в 2011 році.

Його мешканці створили об’єднання СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ»іспанський-1″. Згідно із законом, подібні об’єднання вправі претендувати на землю, але виявилися юридичні перешкоди.  

Ще в травні 2015 року суд відкрив провадження про банкрутство «Прогресбуд-Інвест» за заявою «Укргазбанку», якому фірма заборгувала понад 8 млн гривень. Згодом кредиторів зібралося майже на 120 млн гривень.

В судовому процесі встановили, що ділянка під ЖК «іспанський» переданий в заставу банку за договором іпотеки. У жовтні 2016 року «Прогресбуд-Інвест» визнали банкрутом, а далі почалися спроби продати заставне майно. У листопаді 2019 року суд призначив ліквідатором «Прогресбуд-Інвест» Наталію Петровську. Вона і виставила ділянку для продажу на аукціоні.

Землю спершу оцінили в 12 млн 696 тис. гривень. Наприкінці 2020 року відбулося засідання кредиторів, на якому вони визначили вартість ділянки для продажу на аукціоні. Стартова ціна склала все ті ж 12 млн 696 тисяч гривень. На повторний аукціон лот можна було виставляти за 10 млн 156 тис.800 гривень. Далі ціна опустилася до 7 млн 716 тис. 700 гривень, і в кінцевому підсумку було вирішено, що ділянку можна продати за 1% від первісної вартості-76 тис. 176 гривень!

За нашими даними, землю купила компанія “Чорномор 2020” за 152 тисячі гривень. Основний вид діяльності фірми-Будівництво житлових і нежитлових будівель. Її створили в жовтні 2020 року Лариса Ткачук, Анна Дочева і Адам Кімаєв. Директор-Олексій Покітко.

“Представники нового власника запропонували керівництву ОСББ викупити цю земельну ділянку за 3 млн гривень, — поділився з нами один з мешканців будинку. – Після створення ОСББ жителі комплексу не змогли отримати ділянку, оскільки вона перебувала в заставі у банку. За день до аукціону в судовому порядку арешт зняли. Саме в цей період з’явився новий власник земельної ділянки-ТОВ “Чорномор 2020”.

Власники квартир побоюються усіляких неприємностей з боку покупця землі. Зокрема, появи якоїсь орендної плати і навіть знесення “іспанського”. Цільове призначення землі залишилося колишнім – під будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.  

Чергове засідання у справі про банкрутство відбудеться 21 липня в Господарському суді Одеської області. Люди розраховують на підтримку громадськості та ЗМІ.

Зазначимо, раніше мешканці новобудови на Пестеля зіткнулися з безліччю неприємностей, що передували вселенню. Багатостраждальний ЖК здали в експлуатацію в лютому 2012 року, не підключивши до комунікацій — без опалення, з цвіллю в квартирах і на тимчасовій електриці за промисловими тарифами.

Саме будівництво затягнулося. Деякі квартири в будинку призначалися ветеранам, які не дожили до введення будинку в експлуатацію, і житло отримали родичі.

Помітили помилку? Виділяйте слово з помилкою і натискайте control-enter

Source: news.google.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *