Головна сторінка » Джон Керрі: світові лідери повинні активізувати зусилля, щоб уникнути найгірших наслідків кліматичної кризи

Джон Керрі: світові лідери повинні активізувати зусилля, щоб уникнути найгірших наслідків кліматичної кризи

Зміна клімату

Джон Керрі: світові лідери повинні активізувати зусилля, щоб уникнути найгірших наслідків кліматичної кризи

Посланник США використовує епохальну промову в Лондоні, щоб пристрасно закликати до об’єднаних глобальних зусиль

John Kerry
01:23
Фіона Харві Кореспондент з навколишнього середовища

Остання зміна відбулася у вівторок 20 липня 2021 року 17.10 за східним часом

У світу все ще є шанс запобігти найгірші наслідки зміни клімату, але тільки в тому випадку, якщо уряду в найближчі кілька місяців виступлять з більш рішучими зобов’язань зі скорочення викидів парникових газів, заявив посланник США з питань зміни клімату.

Джон Керрі, призначений Джо Байденом очолити міжнародні зусилля США з подолання кризи, закликав всі великі економіки виступити з новими планами щодо скорочення викидів до початку переговорів ООН з клімату Кс26 в Глазго в листопаді цього року.

“Кліматична криза-це випробування нашого часу, і, хоча для деяких він може розгортатися в уповільненому темпі, це випробування настільки ж гостре і екзистенціальне, як і будь-яке попереднє. Час йде”, – сказав він.

Він назвав Кс26 “поворотним моментом”, а 2021 рік “вирішальним роком”, оскільки світ повинен впоратися з кліматичною кризою і швидко скоротити викиди в 2020-х роках, щоб мати шанс на безпечне майбутнє.

Говорячи про те, як повені спустошили деякі райони Європи, а хвилі спеки і лісові пожежі охопили Північну Америку, Керрі провів паралель між руїнами Європи після Другої світової війни і руйнівними наслідками кліматичної кризи.

“Існуючий сьогодні світовий порядок виник не просто за примхою. Він був побудований лідерами і націями, повними рішучості зробити так, щоб ніколи – ніколи – знову ми не підійшли так близько до краю прірви”, – сказав він.

США прагнуть до співпраці з Китаєм в області клімату, але не за всяку цінуДокладно

Керрі сказав, що його найпершим спогадом, у віці чотирьох років, був зруйнований скелет згорілої будівлі в Європі, куди його забрала мати, яка втекла від нацистів. “Ця подорож ЗАВЖДИ давала мені тверду впевненість у тому, що ми зможемо разом вирішити найбільші загрози людства”.

Він наполягав на тому, що залишатися в межах 1,5 ° C від глобального потепління, бажаної мети Паризької угоди по клімату 2015 року, все ще можливо, наполягав він.

“Ще є час, щоб повернути більш безпечне майбутнє на 1,5 ° C в межах досяжності. Але тільки в тому випадку, якщо кожна велика економіка візьме на себе зобов’язання щодо значного абсолютного скорочення викидів до 2030 року. Це єдиний спосіб поставити світ на надійний шлях до глобального чистого нуля до середини століття”, – сказав він.

Паризька угода націлена на верхню межу утримання підвищення глобальної температури значно нижче 2 ° C вище доіндустріального рівня з бажаним нижньою межею 1,5 ° C.

Керрі ясно дав зрозуміти, що саміт Кс26 повинен бути націлений на більш низький поріг, і попередив, що нинішні зобов’язання уряду щодо скорочення викидів приведуть до підвищення на 2,5 ° C або 3 ° C.

“Ми вже спостерігаємо драматичні наслідки потепління на 1,2 градуса. Міркувати про те, щоб подвоїти це, значить накликати катастрофу”, – сказав він.

Керрі використовував свою знаменну промову в Королівському ботанічному саду Кью в Лондон, коли до Кс26 залишалося трохи більше 100 днів, щоб пристрасно закликати до об’єднаних глобальних зусиль. “Ми не можемо дозволити собі, щоб світ був настільки розділений у своїх відповідних заходах на зміну клімату, коли докази переконливих дій настільки сильні”.

Його слова будуть розглядатися як частково адресовані Китаю, найбільшому в світі емітенту і другій за величиною економіці, який ще не представив в ООН Національний план скорочення викидів до 2030 року.

Китай поставив довгострокову мету щодо чистих нульових викидів до 2060 року і має національні цільові показники, спрямовані на скорочення кількості вуглецю, одержуваного на одиницю ВВП. Однак Керрі ясно дав зрозуміти, що необхідно абсолютне скорочення викидів, а не скорочення по відношенню до економічного зростання.

Але, швидше за все, в полі його зору опиняться і інші країни. Він сказав, що США працюють з “союзниками, партнерами, конкурентами і навіть противниками, які занадто добре розуміють, що деякі речі, що відбуваються сьогодні, загрожують звести нанівець сам прогрес, за який так багато борються”.

Саміти ООН з клімату проходять на основі консенсусу, тому непокірні країни можуть зірвати угоду. Для успіху Кс26 таким країнам, як Росія, Бразилія і Саудівська Аравія, потрібно, принаймні, погодитися – зауваження Керрі будуть розглядатися як попередження їм не зривати процес.

Він також закликав уряди інвестувати в чисту енергетику, розглядаючи перспективу буму чистої енергії на суму 4 трлн доларів на рік до 2030 року, і сказав, що також будуть потрібні нові технології, такі як уловлювання і зберігання водню і вуглецю.

Міжнародний енергетичний агентство попередило на цьому тижні, що уряди не в змозі відновити сили після пандемії Covid-19, і тільки 2% коштів на економічну допомогу йде на чисту енергію. Він попередив, що в результаті викиди можуть досягти рекордних рівнів протягом двох років, що призведе до катастрофічних наслідків для клімату.

Тим
  • Зміна клімату
  • Викиди парникових газів
  • Викиди авіакомпаній
  • Кс26: конференція зі зміни клімату в Глазго 2021 року
  • Джон Керрі
  • Лондон
  • Поновлювані джерела енергії
  • новина
Повторно використовуйте цей вміст

Джерело: theguardian.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *