Головна сторінка » Політв’язня, кримськотатарського активіста Іззета Абдуллаєва відправили в карантин у російській колонії | ZMINA

Політв’язня, кримськотатарського активіста Іззета Абдуллаєва відправили в карантин у російській колонії | ZMINA

Політв’язня, кримськотатарського активіста Іззета Абдуллаєва після етапування до російської колонії в Димитровграді Ульяновської області відправили в карантин, про його умови тримання рідним нічого не відомо.

Про це 25 липня повідомили на сторінці ГО “Кримська солідарність” у фейсбуку.

Іззет Абдуллаєв. Джерело: Кримська солідарність

Про рішення Федеральної служби виконання покарань Росії етапувати активіста, фігуранта “другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”, засудженого до 12 років позбавлення волі, до цієї колонії його дружина Гузель Абдуллаєва дізналася від чоловіка.

“Вивезли його із СІЗО Новочеркаська 2 липня, 3 липня він уже був у Владимирі. 15 липня прибув до Ульяновської області, до Димитровграда. Після приїзду одразу видали місцеву форму та відправили на карантин. Про умови тримання у в’язниці нічого не писав ще”, – сказала вона.

Також 25 липня “Кримська солідарність” повідомила про етапування ще одного фігуранта “другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір” Тофіка Абдулгазієва, засудженого до 12 років позбавлення волі. Чоловіка етапували до в’язниці Верхньоуральська Челябінської області й також помістили до спецблока на карантин. Про це він повідомив дружину Алію Куртаметову через тюремний зв’язок “Зонателеком”. 

До цього родичі Абдулгазієва цілий місяць не знали про його місце перебування та стан здоров’я. 

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в українському Криму росіяни незаконно обшукали будинки кримських мусульман. Це були найбільші за останні десятиліття обшуки на півострові. Слідчі дії проводили в тимчасово окупованих Кам’янці, Строганівці, Білому – це селища, в яких живуть переважно кримські татари.

На місцях працювали співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардії, поліції, російські прикордонники. Понад 20 кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір” (заборонена в РФ, але діє без обмежень на території України та більшості країн світу на рівні національних законодавств).

Іззета Абдуллаєва разом з іншими фігурантами справи затримали того ж дня. До арешту чоловік брав активну участь у громадському житті народу, відвідував судові засідання з політично вмотивованих справ співвітчизників у Криму та в Ростові-на-Дону.

За даними правозахисників, Тофік Абдулгазієв до затримання брав участь в організації заходів для дітей кримських політв’язнів. Був активістом ГО “Кримська солідарність”, звукооператором, учасником проєкту “Кримське дитинство”. Займався передачами продуктів у СІЗО політв’язням, відвідував суди з політично вмотивованих справ, приходив підтримати співвітчизників на обшуки в їхніх будинках.

Кримінальні справи щодо “Хізб ут-Тахрір” окупанти почали порушувати в Криму, який перейшов під фактичний контроль Росії, із січня 2015 року.

На думку правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції прихильників партії проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснює процесуальне керівництво в 127 кримінальних провадженнях за фактами незаконного позбавлення волі осіб за їхню проукраїнську позицію чи участь у відповідних заходах, а також в одному – за фактом неналежного надання меддопомоги українським політв’язням.

Source: zmina.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *