Головна сторінка » COVID: що відомо про варіант коронавірусу EG.5 “Ерида”

COVID: що відомо про варіант коронавірусу EG.5 “Ерида”

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила про припинення глобальної надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусної хвороби COVID-19. Але вже тоді генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус сказав, що це не означає, що вірус SARS-CoV-2 переможений. Навпаки – він надалі циркулює на планеті, залишається небезпечним, і в будь-який момент можуть розвинутися ще небезпечніші варіанти вірусу, ніж нам відомі.

І ось цей момент настав: зараз говорять про новий варіант коронавірусу – EG.5. Утім, чи є він небезпечнішим за попередні – поки що говорити зарано.

ВООЗ зарахувала цей варіант як такий, що “заслуговує на інтерес” (variant of interest), але поки не такий, що “викликає занепокоєння” (variant of concern). До останньої категорії потрапляють ті варіанти, які через свої властивості суттєво впливають на перебіг пандемії, приміром, тому що легше передаються, спричиняють зростання числа хворих або ж більш тяжкий перебіг хвороби чи вищу смертність.

Читайте також: ВООЗ: Мавпяча віспа більше не глобальна надзвичайна ситуація

Разом із EG.5 зараз існує загалом три варіанти вірусу, за якими особливо пильно стежить ВООЗ. Інші два – це широко поширений у Європі та Америці XBB.1.5, а також поширений передусім в Азії XBB.1.16 (Arcturus).

Наскільки поширений варіант коронавірусу EG.5?

Канадський еволюційний біолог Т. Раян Грегорі з Гвельфського університету в Онтаріо особливо ретельно дослідив підваріант коронавірусу EG.5.1. Саме цей підтип називають також “Ерида”. Це назва карликової планети, ім’я якої позичили в грецької богині розбрату. Утім, ця назва зовсім не означає особливу небезпеку, яку несе з собою вірус, а просто використовується науковцями для спрощеного позначення підваріанту. У своєму дописі в соцмережі X (Twitter) науковець жартома додає, що “позначення ≠ вже саме по собі, як очікується, викликало б велику хвилю”.

Зарахування варіанту коронавірусу EG.5 до таких, що “заслуговують на інтерес”, ВООЗ обґрунтовує зростанням випадків зараження, швидким поширенням та здатністю до так званого Immune Escape – втечі від атаки імунітету людини. Варіант EG.5 є похідним від XBB.1.9.2 із додатковою мутацією спайкового протеїну, яка, ймовірно, допомагає вірусу вистояти перед імунною відповіддю організму людини, пояснюють у дослідницькій групі Neherlab, що базується у Біоцентрі Базельського університету в Швейцарії. Ще в червні у звіті групи зазначалося, що EG.5 є найбільш швидко поширюваним і вже широко присутнім варіантом коронавірусу, а EG.5.1, відповідно, може бути його дещо “вдалішою” мутацією.

Читайте також: ВООЗ: у 2023 році COVID-19 може стати подібним до грипу

За даними Neherlab, варіант EG.5 вперше виявили у лютому 2023 року в Індонезії, у США його вперше зафіксували у березні 2023 року. На віртуальній пресконференції ВООЗ також говорили про цей варіант вірусу. “Звісно, всі виявлені варіанти, які є підваріантами омікрону, мають підвищений рівень поширення”, – каже епідеміологиня Марія Ван Керкхове, яка представляє технічне керівництво напряму COVID-19 у ВООЗ. За її словами, це вказує на те, що вірус циркулює надалі та продовжує мутувати. На даний момет провели близько 7000 секвенціювань цього варіанту коронавірусу в 51 країні.

Більшість секвенціювань вірусу EG.5 провели в Китаї (30,6 відсотка, або 2247 секвенціювання). Щонайменше по 100 секвенціювань провели в США, Південній Кореї, Японії, Канаді, Австралії, Сінгапурі, Великобританії, Франції, Португалії та Іспанії.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Source: dw.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *